Ocelové pláty jsou lehčí než "keramika" !

 


 
PROLOG:

 

Často se ptáte, jakou hmotnost mají ocelové pláty.

Je to otázka logická a naprosto přesně formulovaná. Každého napadne hned poté, co se dozví jakou balistickou odolnost naše pláty mají a shlédne pár videí z testů na YouTube.

 

O to zarážející je, že nikde na našem e-shopu se tento údaj o hmotnosti nedočtete. Proč ? Chceme snad před Vámi zatajovat, že je ocelový plát stejné velikosti je lehčí než "keramika" ? NE ! ... kdyby to bylo tak jednoduché.

 

Kdysi v prvopočátcích našeho e-shopu jsme měli váhové údaje na stránkách podrobné uvedené. Víte k čemu to vedlo ? Nemalá část návštěvníků našeho webu zavřela okno prohlížeče hned poté, co se k těmto váhovým údajům dostala. Nezajímalo je to, že ocelové pláty mají výrazně větší krycí plochu, že máme v nabídce vícero různých materiálů, velikostí, variant atd., prostě odešli.

Můžeme jen hádat proč odešli, ale zřejmě za to může neúprosné srovnání s jinými druhy plátů, především těmi keramicko-kompozitními (dále jen "keramika"), které se pro neinformovaného zákazníka zdánlivě mohly zdát výrazně lehčí

 

Poté, co jsme údaje o hmotnosti z webu vymazali, chování návštěvníků webu se změnilo, a najednou strávili na webu podstatně déle, dozvěděli se o našich produktech a naší filosofii mnohem více a prodeje rostly a stále rostou ruku v ruce se spokojeností zákazníků.

 

Proč ? Vymazáním váhových údajů z webu se přeci rozhodně nezměnilo vnímání zákazníků toho, co je těžké a co není - jen jsme je tím donutili zajímat se více i o jiné vlastnosti ocelových plátů, o kterých dříve nevěděli - a ti pak změnili pohled na věc.

 

Dovolte, abych se trochu rozepsal o tom, proč jsme se rozhodli hmotnost ocelových plátů na našem webu neuvádět a jít spíše cestou osvěty, třeba formou tohoto článku a nebo přímých rozhovorů s našimi zákazníky.

 

 

Problém není v tom, že zákazník porovnává. Problém je v tom, že "porovnává neporovnatelné" ! 

 

 

VELIKOST PLÁTŮ:

 

Jistě víte, že naše firma se od konkurence liší. Jako první v ČR jsme začali vyrábět ocelové pláty v souladu s americkou filosofií výběru vhodné velikosti plátů dle velikosti hrudního koše. Vyrábíme tedy několik různých velikostí plátů v rozměrech (například v souladu se SAPI S až SAPI XL).

 

Tušíte, co je hlavním jmenovatelem těchto různých velikosti plátů ? - přece odlišně velká krycí plocha, a logicky tedy i odlišná hmotnost.  Zkráceně řečeno, umíme vyrobit plát malý, který bude podstatně lehčí než ten keramický, a také umíme vyrobit plát velký, který bude třeba i dvounásobně těžký. To je vlastnost, kterou Vám konkurence v drtivé většině vůbec nenabídne, protože obvykle prodává jen pláty o rozměru 250x300 mm u kterých je hmotnost vždy +- stejná.

 

Pokud budeme hodně paušalizovat, zjednodušeně by se dalo říci, že krycí plocha naší konkurenci nezajímá. Je jí jedno, zda si plát o velikosti 250x300 mm bude nosit 160 cm vysoký a hubený Pepa, a nebo 190 cm vysoký statný český Honza, prostě má pro oba stejnou velikost plátu. 

 

Ok, řeknete si, že by se Vám líbil rozměr SAPI L (260x337 mm) v ocelovém provedení. Je však fér porovnávat hmotnost SAPI L s "keramikou" o menším rozměru 250x300 mm ?, když se jedná o rozměrově odlišné pláty s naprosto rozdílnou krycí plochou ? Pokud chcete srovnávat, není spravedlivější srovnávat ocel v rozměru 250x300 mm s keramikou 250x300 ? (pomineme i to, že v tomto rozměru má ocel stále podstatně větší krycí plochu (viz odkaz).

 

 

Pokud neřešíte v první řadě velikost krycí plochy hrudního koše, je pak snadné řešit "jen" hmotnost.

 

 

Myslíte si však, že oba zmíněný pánové Pepa a Honza mají stejně velký hrudní koš a potřebují tedy stejně velkou krycí plochu plátu ? Naše firma si to nemyslí. Problém je v tom, že fyziologie i fyzika jsou neúprosné a pokud tedy vyrobíme na Honzův větší hrudní koš i větší plát - třeba SAPI L, logicky bude i těžší než ten v menším rozměru. Naštěstí náš Honza zastává názor, že když už "balistiku" nosí,tak takovou, která kryje to co má, tedy celý hrudní koš. Kupodivu pak nosí ty "velké a těžké" pláty, a je smířen s tím, že s ohledem na jeho větší tělesnou stavbu bude nést i těžší břemeno. A neplatí to jen pro pláty, větší člověk je obvykle také těžší, jeho tělo spotřebuje více vody. Oblečení které nosí obsahuje více látky než dětské a také, je tedy úměrně těžší a tímto stylem bychom mohli pokračovat dále a dále. Podstatné si je tuto skutečnost prostě jen uvědomit.

 

Zde nastává ten problém. Než se Honza rozhodl pro naše ocelové pláty, musel mu někdo vysvětlit, jak to s tou krycí plochou plátů vlastně je, a že existuje i jiná alternativa než jen jen rozměr 250x300 mm. Pochopil to, a nakonec dospěl k těžší variantě plátů, která mu více vyhovuje i za cenu hmotnosti. Je to však rozhodnutí, ke kterému musíte mít informace, přehled o trhu a mít přehled v oboru

 

Bohužel, pokud oslovíte někoho, kdo má jen povrchní přehled například o balistických plátech všeobecně, obvykle ani neví, že je na trhu sehnatelný jiný rozměr plátů, než 250x300 mm, v duchu výše uvedeného pak nemá jiné starosti, než řešit "pouze" hmotnost, a tím pádem hodnotí veškeré balistické pláty jen podle hmotnosti, čímž se naše firma dostává do nevýhody. Pokud našemu potenciálnímu klientovi údaj o hmotnosti předložíme na první dobrou, a on nemá relavantní informace, obvykle se na našem webu nezdrží ani tak dlouho, aby zjistil, že jsme od konkurence odlišní. Paradoxem může být to, že to mohl být člověk, kterému by naše rozměry plátů vyhovovaly mnohem více, než onen "unirozměr".

 

Ok, asi si teď říkáte, že naše argumentace je sice logická, ale nic nemění na faktu, že když rozměrově srovnáme dva pláty stejné velikosti, tak přece ocel bude většinou těžší než "keramika". S tím se v zásadě ztotožňujeme, tedy pokud si nevyberete pláty z Armoxu Advance. Neměli bychom se ale na hmotnost ocelových plátů koukat z jiného úhlu, než jen zda je keramika lehčí než ocel ? Možná to bude znít kacířsky, když řekneme, že nemáme brát ohled na to, z čeho jsou pláty vyrobeny, ale není podstatou docílit spíše toho, abychom při pevně dané krycí ploše docílili co nejmenší hmotnosti ? Nebo, řečeno opačně, neměli bychom vybírat materiál tak, aby při stejné hmotnosti dosahoval co největší krycí plochy ?

 

 

Překvapí Vás poté tvrzení, když řekneme že ocelové pláty jsou ve skutečnosti lehčí než ty "keramické" ?
 

 

Ano, je to tak. Ovšem pouze za předpokladu, že vycházíme z hmotnosti garantované krycí plochy plátu, a nikoli jen z jeho celkové hmotnosti která v případě "keramiky" zahrnuje i velkou neefektivní část plátu viz. obrázek:

 


porovnání

 


 

 

JAK Z TOHO ZAČAROVANÉHO KRUHU VEN ?

 

 

Neúprosnou logikou a matematikou !. Pokud budeme slepě brát ohled jen na hmotnost stejně velkého plátu o rozměru 250x300 mm v porovnání ocel s Paxconem vs. "keramika" bavíme se zde o hmotnosti přibližně 3,5 kg vs. 2,2 kg ve prospěch kompozitů. Matematika tedy říká, že ocel je v tomto případě řádově o 35% těžší.

 

Dále vycházíme z článku Teorie o krycí ploše balistických plátů, bez jehož přečtení Vám nebude níže uvedené dávat smysl:

 

Kompozit ale nezachytí střely na tak velké ploše plátu, jako ocel, která kryje téměř až ke kraji.

 

Pokud se budeme krycí plochou plátu o rozměru 250x300 zabývat matematicky, dopracujeme se k těmto údajům:

 

Teoretická celková krycí plocha plátu o rozměru 250x300 je při využití 100% jeho plochy 702,2 cm2 (pokud by byl vyroben z materiálu, který kryje až do krajů - takový neexistuje).

 

Už víme, že nás zajímá krycí plocha (ideálně vyjádřená v cm2) v poměru s hmotností (vyjádřenou v gramech), pojďme to tedy sesumírovat na stejném příkladu plátu o rozměru 250x300 mm a použijme trojčlenku:

 

Kompozitní plát dle NIJ STD 0101.04 váží 2200g a jeho garantovaná krycí plocha je 139,8 cm2, pokud by plát vážil 1000g, garantovaná krycí plocha by byla 63,54 cm2.

 

Kompozitní plát dle NIJ STD 0101.06 váží 2200g a jeho garantovaná krycí plocha je 279 cm2, pokud by plát vážil 1000g, garantovaná krycí plocha by byla 126,81 cm2.

 

Ocelový plát s protistřepinovým nástřikem Paxcon váží 3500g a jeho krycí plocha je 624 cm2, pokud by plát vážil 1000g, krycí plocha by byla 178 cm2.

 

Tato teoretická data můžou být zkreslená, protože v případě krycí plochy vycházíme u kompozitních plátů pouze z hodnot, které garantují NIJ normy, a nezahrnují skutečnost, že někteří výrobci mohou vyrábět pláty kvalitnější, než jim stanovuje norma, to je však údaj, který není nikde běžně uváděn.

Praxe je pak o to komplikovanější, že každý kalibr se při dopadu na kompozitní pláty chová trochu jinak a krycí plochy jsou pro odlišné kalibry u kompozitních plátů (oproti těm homogenním) také rozdílné.

 

ZÁVĚR:

 

Také jste se dopočítali stejného výsledku jako my ?

 

Když nebereme ohled čistě a jen na hmotnost, ale zajímá nás i poměr váhy na garantovanou krycí plochu, jsou najednou ocelové pláty favorit !

Na 1000 gramů svojí hmotnosti jsou schopny pokrýt největší plochu !

Jsou tedy ocelové pláty těžké či nikoli ? Nebo je jen naše představa o hmotnosti zkreslená tím, že kompozitní pláty nejsou pro ocel z pohledu krycí plochy soupeřem  a srovnáváme nesrovnatelné ?

 

JDE OCELOVÉ PLÁTY VYROBIT LEHČÍ ?

 

Ano, samozřejmě !  Ale jak jinak než na úkor odolnosti a nebo krycí plochy...

 

Víte, pokud by Vás zajímala opět a čistě jen krycí plocha plátů, a chtěli by jste ji totožnou s těmi kompozitními, my v zásadě vůbec nemáme problém vyrobit Vám ocelový plát o rozměru 98x148 mm dle nimimální krycí plochy NIJ STD 0101.04, a nebo plát o rozměru 148x198 mm dle  NIJ STD 0101.06. Vězte, že v obou případech bude ten ocelový plát podstatně lehčí, než ten keramicko-kompozitní ! 

Nedávalo by však úplně smysl nosit na hrudi pidiobdélníček. V souladu s metodikou výběru správné velikosti plátů je tedy na každém z nás, jak velký plát zvolí. Pokud Vám jde především o reálnou krycí plochu, je potřeba se smířit s vyšší hmotností. Pokud Vám jde o to, aby byla krycí plocha stejná s kompozitními pláty, rádi Vám vyrobíme pidiplát. Pokud chcete kompromis, s co nejnižší hmotností, volte něco mezi tím.

 

Realita nám však ukazuje to, že nosit ocelové pláty bez ohledu na velikost nedělá většině normálně trénovaným lidem problémy a ta to ani v podstatně větších velikostech, než zmíněných 250x300 mm. Dříve i dnes běhají vojáci s plnou polní o hmotnosti 30 kg a více. Hmotnost se na těle (až už v nosiči nebo batohu) vždy rozloží lépe než v rukách, je tedy nošení 7 kg těžkých plátů v rozměru 250x300 mm tak nereálné, když Vám poskytují férovou krycí plochu ?

 

Jestli jste se dočetli až sem, máte náš obdiv ! Komentujte a šiřte dále !