Co je protistřepinový nástřik Paxcon a jak funguje ?


Mezi nejběžnější druhy protistřepinových "obalů" ocelových plátů patří protistřepinová kapsa vyráběná z balistických tkanin, například Kevlaru či Twaronu a protistřepinový nástřik, obvykle vyráběný ze speciálních polymerů.

 

Naše firma z těchto dvou možností doporučuje volbu protistřepinového nástřiku, proto jsme se rozhodli navázat spolupráci s oficiálním distributorem originálního protistřepinového nástřiku PAXCON® pro ČR. Jedná se o totožný nástřik, se kterým se setkáte u amerických ocelových plátů značky AR500Armor, tedy té nejvyšší možné kvality.

 

 

 

 

Výhody protistřepinového nástřiku PAXCON® oproti protistřepinové kapse jsou tyto:

 

1) PAXCON® je chemicky navazben ("přilepen") k tělesu ocelového plátu. Výsledkem je zvýšená odolnost plátu a změna chování střely při dopadu na plát. To se týká především zásahu pod úhlem (viz. fotografie níže). Protistřepinová kapsa z balistických tkanin oproti tomu nemá žádné pevné spojení s plátem (plát je vyjímatelný). Hlavním účelem protistřepinové kapsy je opravdu jen zachytávat fragmenty střel roztříštěných o plát.

 

Následující fotografie pochází z testu plátů s Paxconem, do kterých bylo stříleno

municí se zvýšeným průbojným účinkem typu SS109 (Greentip) ráže 5,56x45.

Fotografie níže zachycuje detail jedné ze střel, kdy byl zásah veden pod úhlem 45°.

 

 

2) PAXCON®nepohlcuje vlhkost, na rozdíl od balistických tkanin využívaných pro měkkou balistiku (byť jsou s hydrofobní úpravou - ta totiž postupem času ošoupává a degraduje).

 

3) PAXCON® je má strukturu velmi tvrdého plastu, svojí povahou je mnohonásobně trvanlivější oproti balistických textiliím, které jsou používány pro výrobu protistřepinových kapes a degradují obdobně jako ostatní kompozitní materiály.

 

4) Pláty s PAXCONem® nenesáknou vodu - při nechtěném ponoření do vody (vykoupání) nepřiberou na hmotnosti.

 

5) PAXCON® aplikovaný kolem celého ocelového plátu chrání samotný plát proti korozi - jedná se o bezúdržbové řešení.

 

6) Pláty s PAXCONem®mají nízký profil  - nikde nic nepřebývá . Protistřepinové kapsy se obvykle dělají ve tvaru obdélníku, jehož horní rohy je nutné přehnout, čímž se zvětší profil plátů a zároveň zmenší pohodlnost.

 

7) PAXCON® lépe vypadá :-)

 

 

 

Na trhu se můžete setkat i s různými napodobeninami nástřiku PAXCON®. Některé jsou označované pouze jako "protistřepinový nástřik, některé zcela bez značky". Napodobeniny často bývají vyrobeny z různých neidentifikovaných materiálů, případně gumoasfaltu a mají podstatně menší účinnost, než PAXCON®, proto je neprodáváme, a nedoporučujeme.