Proč prodáváme 6,5 mm Armox 500 a nikoli jen 6 mm ?


Množí se nám dotazy týkající se odolnosti oceli Armox 500 proti rážím 5,56x45 a 7,62x51, konkrétně tím, jaký je rozdíl mezi tloušťkou 6 mm a 6,5 mm Armoxu 500.

 

Rozdíl je zásadní.

 


Nelze suše tvrdit, že 6 mm Armoxový plát by proti výše uvedeným rážím neobstál - vždy záleží na rychlosti a typu střely, vzdálenosti a dalších balistických faktorech. Pokud budete na 6 mm plát střílet z kilometru, kdy střela "po cestě" ztratí většinu svojí energie, je pravděpodobné, že k penetraci nedojde ani u silnější ráže, než proti které je plát konstruován.

 

Nicméně můžeme s jistotou říci, že Armox 500 je proti munici ráže 5,56x45 a 7,62x51 výrobcem, švédskou společností SSAB certifikován až od tloušťky 6,5 mm, protože onen půlmilimetr navíc má na torzní tuhost plátů výrazný vliv.

 

Když rozdíly vnímá i výrobce materiálu, který úzce spolupracuje s armádami NATO a balistické testy řeší takříkajíc denně, myslíme si, že to má své důvody a rozdíly děláme i my.

 

Proto naše Armoxové pláty prodáváme výhradně v tloušťce 6,5 mm, která splňuje certifikaci NATO dle třídy FB5 a FB6, přičemž ustojí i vojenské střelivo se zvýšenou průbojností typu SS109 (tzv. greentip), a v případě .308WIN FMJ/PB/SC  i střely typu NATOball.

 

Oproti tomu 6 mm Armox tímto způsobem výrobcem certifikován není.


Vzhledem k tomu, že zmíněné typy střeliva jsou v Evropě de facto nejrozšířenější municí, je na každém, zda mu pár ušetřených stokorun za 6 mm plát oproti 6,5 mm stojí.

 

Bonusem je pak to, že u StrikeFace.cz si můžete zároveň vybrat velikost plátů, vhodnou k velikosti a tvaru Vaší postavy. Je tedy na Vás, jak velkou krycí plochu plátů preferujete. Stejně tak nabízíme pláty s protistřepinovým nástřikem Paxcon, což u konkurence jen tak nenajdete.


Záměrně publikujeme data zveřejněná a běžně dohledatelná přímo SSAB, výrobcem materiálu Armox, neboť u všech ostatních testů vždy záleží na samotném způsobu testování a certifikace, a ty se mohou výrazně lišit.

 

 

parametry Armox 500