Rady pro výběr balistické vesty / nosiče plátů


 

Řada zákazníků nás oslovuje s žádostmi o radu ohledně výběru balistických vest a nosičů plátů. Rozhodli jsme se tedy pro sepsání tohoto článku, samozřejmě z pohledu prodejce ocelových plátů. Pro někoho tedy trochu netradičním pohledem.

 

Článek se bude týkat pouze balistických vest a nosičů plátů určených pro viditelné vnější nošení, protože právě tyto nejčastěji sháníte. Podkošilovým a jiným balistickým vestám určeným pro skryté nošení se tento článek nevěnuje.

 

V první řadě je potřeba říct, jaký je mezi balistickou vestou a nosičem plátů rozdíl, a jaké jsou jejich výhody a nevýhody:

 

 

Balistická vesta

(záměrně nepožíváme pojem neprůstřelná vesta, protože jak je známo, vše se dá prostřelit, a také proto, že vesta nemusí nutně sloužit jako prevence proti střelným zraněním, ale také proti veškerým balistickým hrozbám jako například střepinám vzniklým explozí trhavin, granátů atd.)

 

 

IOTV-strikeface-cz

Balistická vesta vybavená měkkou balistickou vložkou kryje větší část horní poloviny těla, zejména hrudní koš, břicho, boky a oblasti ramenního kloubu, zpravidla lze volitelně doplnit chrániči krku, paží atd.

 

Krycí plocha balistické vesty je z velké části tvořena flexibilní měkkou balistickou vložkou (tedy vložkou z několika vrstev balisticky odolných textilií, které znáte například pod obchodními názvy Kevlar, Twaron nebo Dyneema.)

 

Měkká balistická vložka má v civilním pojetí význam především v ochraně proti pistolové munici (může být dovybavena vrstvou proti probodnutí) a v armádním pojetí tkví význam zejména v ochraně proti střepinám a dalším produktům vznikajícím explozí různorodých trhavin (granáty, miny, IED atd.).

 

Význam měkké balistické vložky ve vojenství nesnižuje ani fakt, že měkká balistika nechrání proti puškové munici z dlouhých zbraní, které vojenským konfliktům dominují. Byť by se laikovi mohlo zdát, že nosit ochranu, která neodolá puškové munici je pro vojáka nesmysl, faktem zůstává, že moderní armády 20. a 21. století bojují především v asimetrických konfliktech, ve kterých je zranění improvizovaným výbušným systémem, či jinou explozí, mnohonásobně větší, než zranění způsobené výstřelem dlouhé pěchotní zbraně.

 

Pokud jde o ochranu proti puškové munici, drtivá většina balistických vest umožňuje zvýšit stupeň požadované balistické ochrany v oblasti hrudního koše o tvrdé balistické pláty, které již puškové munici odolají. Pro tyto účely je na nosiči umístěna kapsa pro vložení tvrdého balistického plátu určitého rozměru. Krycí plocha balistických plátů samozřejmě přímo závisí na typu plátu (více v článku Teorie o krycí ploše balistických plátů).

 

Velikost kapsy pro balistický plát, respektive do ní vloženého plátu, by správě měla odpovídat velikosti hrudního koše uživatele (více v článku Výběr správné velikosti plátů).

 

Problémem u některých balistických vest je skutečnost, že buď velikost kapsy neodpovídá velikosti plátu, který by uživatel vesty potřeboval, a nebo nelze pozici plátu, zejména výšku plátu, uvnitř vesty nastavit (kapsy jsou v některých případech natvrdo přišité). Často se pak stává, že uživatel má balistickou vestu dovybavenou tvrdým balistickým plátem, ovšem plát je ve vestě umístěn nevhodně, zpravidla velmi nízko a nebo má špatnou velikost a nekryje tam, kde by měl.

 

Nastavit celý systém balistické vesty tak, aby dobře pasovala velikost měkké balistické vložky, dále byla zvolena správná velikost tvrdého plátu a ještě k tomu byl plát umístěn do správné pozice, je trochu alchymie.

 

Tvrdé balistické pláty mohou být s označením "ICW" ("in conjuction with"), kdy se jedná o pláty, které poskytují deklarovanou balistickou odolnost až po "použití s" měkkou balistickou vložkou (samostatně mají ICW pláty odolnost podstatně nižší, proto jsou také lehčí). U ICW plátů se počítá s tím, že střela ICW plátem projde, a k jejímu zastavení dojde až uvnitř měkké balistické vložky.

 

Druhou možností je použití "STA" ("stand-alone") plátů, kdy se jedná o pláty, které splňují deklarovanou odolnost samy o sobě, tedy střelu zadrží přímo těleso plátu. To je důvod, proč lze STA pláty používat bez kombinace s měkkou balistickou vložkou (nesmíte však zapomenout na antišokovou vložku). STA plát je ovšem oproti ICW plátu logicky těžší a také tlustší. Vyjímku tvoří ocelové pláty, které jsou v tomto směru nejsubtilnější řešení. Ocelové pláty jsou tenčí než všechny kompozitní pláty a některé varianty s tloušťkou pod 6,5 mm ještě tenčí, než měkká balistická vložka.

 

 

Výhody a nevýhody balistických vest:

 

Výhody:

 

- velká krycí plocha proti pistolové munici a střepinám

 

- možnost připojení dalších "chráničů"

(balistika krku, ramen, třísel)

 

- podle typu molle vazba po celém obvodu

(snažší uspořádání výstroje, více místa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevýhody:

 

- výrazně snížená pohyblivost

(neohrabanost uživatele)

 

- celková hmotnost systému

 

- špatná ventilace

 

- problematicky se kombinuje s opasky, batohy a další výstrojí

 

- omezené možnosti změny pozice výšky tvrdého plátu vůči měkké vložce

(pozice plátu nemusí odpovídat potřebné pozici vůči hrudnímu koši - kapsa pro plát je často "navrdo" přišitá do určité pozice)

 

- některé vesty neumožňují přidat boční tvrdé pláty proti puškové munici

 

 


 

 

Nosiče plátů

 

Nosiče plátů vybavené tvrdými balistickými pláty slouží především k ochraně hrudního koše a to nejen zepředu/zezadu, ale i z boků.

 

Oproti balistickým vestám se neklade důraz na ochranu podbřišku, krku a oblasti ramenního kloubu, díky čemuž dochází k výraznému odlehčení kompletu a především zlepšení pohyblivosti uživatele.

 

warrior-reconKrycí plocha nosiče plátů se tedy soustředí výhradně na životně důležité orgány ukryté v hrudním koši, ovšem nejen proti střepinám, ale i puškové munici.

 

Zranění podbřišku a ostatních nosičem nekrytých částí těla totiž moderní medicína nepovažuje za akutně ohrožující a zároveň snadněji operovatelné, což kopíruje logiku toho, jak nás příroda stvořila, neboť evoluce ukryla životně důležité orgány do kostmi obaleného hrudního koše, a zbylé orgány nechala mimo něj.

 

Nosiče plátů je ideální osazovat přímo stand-alone tvrdými balistickými pláty v kombinaci s antišokovou vložkou, která tlumí traumaefekt po zásahu.

 

Správnou velikost nosiče plátů je ideální vybírat "natěsno" podle velikosti plátu, který je vybrán tak, aby plně kryl životně důležité orgány v hrudním koši.

Výběr vhodné velikosti plátů je stěžejní, neboť pláty tvoří veškerou krycí plochu nosiče. Výběr plátů nemá smysl podceňovat, neboť v plátech jsou značné rozdíly, ať už co se velikosti nebo materiálového složení týče, to samé platí pro krycí plochy plátů (více v článcích "Jak vybrat správnou velikost balistických plátů" a Teorie o krycí ploše balistických plátů).

Rozhodně tedy doporučujeme nejprve vybrat správou velikost balistických plátů, a až podle jejich velikosti vybírat kompatibilní typ nosiče.

 

Naše firma běžně vyrábí přibližně 6 rozdílných velikostí plátů dle amerických "SAPI standardů", a pro každou z velikostí lze na trhu vybrat několik typů nosičů.

 

Co se bočních plátů týče, obvykle jsou k dipozici dva rozměry, a to čtvercový 6x6" neboli 150x150 mm, případně obdélníkový 6x8" neboli 150x200 mm (obdélníkový plát se usazuje delší stranou svisle aby pokryl větší plochu směrem do podpaždí - tedy ve směru k srdci).

Některé nosiče plátů mají kapsu pro boční pláty integrovanou přímo do bočnice, na jiné je potřeba dokoupit speciální kapsu pro boční pláty a tuto buďto vsadit do místa pro ni určeného, nebo ji z vrchní strany bočnice připevnit na molle vazbu. Pokud si s umístění bočních plátů nevíte rady, napište nám, rádi Vám poradíme.

 

Zásadní výhodou nosičů plátů oproti balistické vestě je nejen odlehčení sestavy a lepší odvětrávání potu, které výrazně zvyšuje pohodlí uživatele, ale z funkční stránky i skutečnost, že nosič plátů lze výrazně lépe nastavit tak, aby uživateli správně seděl na těle. De facto každý nosič plátů lze bez problému nastavit tak, aby byly tvrdé balistické pláty ve správné pozici vůči hrudnímu koši, což bývá u balistických vest častý problém, neboť u nich velmi záleží na střihu, provedení atd..

 

Výhody a nevýhody nosičů plátů:

 

Výhody:

 

- výborná pohyblivost

 

- dobrá ventilace

 

- tvrdé balistické pláty lze snadno nastavit do správné pozice vůči hrudnímu koši

 

- obvykle se počítá i s umístěním tvrdých bočních plátů

 

- dobře se kombinuje s další výstrojí

(opasky, batohy atd.)

Nevýhody:

 

- kryje pouze hrudní koš

 

- omezený prostor pro zavěšení výstroje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro koho je vhodný nosič plátů a pro koho balistická vesta ? 

 

 

Při výběru vhodné "balistiky" je zásadní zohledňovat typ úkolu, který v ní chceme vykonávat a předpokládaný stupeň ohrožení. Každý má jiné potřeby.

 

Dalším velmi důležitým a často podceňovaným faktorem je pohodlnost celého systému, protože jak je známo, co je nepohodlné, ať už kvůli nevhodnému střihu nebo špatné ventilaci, sundaváme, nenosíme, a poté nošení přestává dávat smysl.

 

Pokud jste řadový voják na patrole ve válečné oblasti, kde je pravděpodobnost zranění následkem výbuchu mnohonásobně větší, než následkem zásahu ruční zbraní, má smysl uvažovat nad balistickou vestou obsahující měkkou balistickou vložku, ideálně doplněnou o tvrdé balistické pláty. Logická se zdá volba co nejvyššího stupně ochrany, protože je pravděpodobné, že pokud Vás někdo napadne, udělá to ze zálohy.

 

Pokud jste civilní uživatel, který hledá ochranu proti puškové munici při pravidelných návštěvách střelnice, a následky výbuchů pro něj nepředstavují výrazné riziko, nebo voják, který neplní řadové úkoly a tedy pro něj hraje zásadní roli mobilita, jeví se jako vhodnější varianta nosič plátů.

 

Naše zkušenost je taková, že pohodlnost, ale především mobilita, kterou Vám dává nosič plátů, je natolik zásadní, že pro všechny "nearmádní" uživatele doporučujeme pořízení nosiče plátů

 

 

Rady na závěr

 

 

- před nákupem nosiče či vesty nejprve zjistěte, jak velký balistický plát potřebujete (každý hrudní koš je jinak velký), až poté vybírejte konkrétní typ nosiče či vesty, který je s vybranou velikostí plátů kompatibilní.

 

- vždy pořizujte STA ("stand-alone") balistické pláty, které můžete s odstupem času vkládat jak do nosiče plátů, tak i balistické vesty. Berte na vědomí, že nosiče plátů nelze osazovat jen ICW pláty.  ICW pláty splňují garantovanou odolnost až v kombinaci s měkkou balistickou vložkou. Zvýšenou pozornost je potřeba věnovat především kompozitním plátům, které se vyrábí v obou variantách STA - ICW, oproti tomu ocelové pláty jsou z podstaty STA.

 

- pod balistické pláty patří vždy antišoková vložka, a to jak pod ocelové, tak i kompozitní

 

- před nákupem balistických plátů se informujte o jejich reálné krycí ploše (viz. článek Teorie o krycí ploše balistických plátů)

 

- pokud chcete nosič plátů / balistickou vestu kombinovat s další výstrojí, například batohy či opasky, dopředu se ujistěte, že budou vzájemně tvarem, střihem i způsobem uchycení kompatibilní

 

- pro naše pláty vyráběné dle "SAPI standardů" jsou nejvhodnější nosiče, které tyto standardy dodržují. Velmi kvalitní jsou například nosiče CGPC3 české firmy Custom Gear, které můžete zakoupit přímo na našem e-shopu. Tyto nosiče tvarově i rozměrově odpovídají námi vyráběným plátům - pláty SAPI M = nosič velikosti M.

 


 

Děkujeme, za zájem o tento článek. Budeme rádi, pokud se zapojíte do diskuze, na našem Facebooku , Instagramu a nebo budete článek dále sdílet.